Po tym dziwnym, zawijanym wstępie, jeszcze raz chcę was bardzo miło powitać i ogromnie podziękować za ponad 40 obserwatorów i ponad 4000 wyświetleń. Niektórzy pewnie powiedzą, że to mało, jednak nie dla mnie :)
Po nazwie widzicie już, że dzisiaj wpis jedzeniowy, a dokładnie SUSHIOWY ;) W weekend robiłam je na obiad i stwierdziłam, że podzielę się tym z wami.
Potrzebne rzeczy:
♡ 1,5 szklanki ryżu do sushi (taki specjalny)
♡ 250dag ryby w kawałku, np. łosoś
♡ sushi nori (sprasowane algi morskie)
♡ warzywa (ogórek, sałata, papryka)
♡ serek philadelpia, lub inny kremowy
♡ matka bambusowa
♡ sos sojowy i sos do ryżu
♡ wasabi, bądź pasta wasabi
♡ marynowany imbir
Kolejne czynności:
1. Najpierw przyrządzanie ryżu; odsypujemy 1,5 szklanki surowego ryżu i wsypujemy do garnka, następnie zalewamy je 1,5 szklanki wody (zasada ile szklanek ryżu, tyle wody)
2. Wszystko gotujemy pod przykrywką, przez około 12-15 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy też na około 15 minut, nie wylewamy wody. Ryż przez ten czas pochłonie wodę i spęcznieje.
3. Wystudzony już letni ryż zalewamy sosem do ryżu i mieszamy.
4. W tym czasie kroimy rybę na długie, nie za grube paski, tak samo robimy z warzywami, jednak one muszą być cienkie.
5. Przygotowywanie maka (część nori+ryż); na matce bambusowej kładziemy jeden listek nori (wcześniej najlepiej jest przygotować wodę z cytryną, aby ryż nie kleił się do palców) skrapiamy nori przygotowaną wodą, tak aby po chwili zrobiła się miękka. Wykładamy na niej ryż dosyć cienką warstwą, ale zostawiamy na górze i dole mały margines, aby ryż nie wypłynął.
6. Przygotowywanie maka (wkład); na środku ryżu przeprowadzamy linię serka, potem wykładamy po jednym pasku ryby, ogórka, papryki i sałaty. Wszystko musi leżeć bardzo ściśle, najlepiej nawet, żeby niektóre małe warzywa położyć na rybie.
7. Zawijanie maka i krojenie; gdy wszystko już jest ułożone, matką zawijamy, najpierw do połowy, wpychając wkład palcami, aby nie wypadł. Potem sukcesywnie powoli zawijamy do końca. Miejsce łączenia smarujemy wodą i jeszcze raz ładnie rolujemy. Gotowe kroimy ostrym nożem, pamiętajcie nie możemy rolki zduszać palcami, bo przybierze brzydki kształt.
GOTOWE!
Widzicie nie jest to wcale trudne. Sushi podajemy z wasabi, imbirem i sosem sojowym w osobnych miseczkach.
Napiszcie jak wam smakowało?
Fajnie, że pokazałaś jak to zrobić bo już od dłuższego czasu chciałam spróbować :)
OdpowiedzUsuńruziaa.blogspot.com
To ciesze się, że Ci się podoba i będzie przydatne :)
UsuńChciałabym kiedyś zjeść sushi :)
OdpowiedzUsuńO ciekawy przepis, co prawda jadłam 2 razy w życiu sushi , ale wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńhttp://closertotheedgeblog.blogspot.com/
Co przeszkadza zrobić trzeci raz :) Jak widzisz nie jest to trudne, a za to bardzo smaczne.
Usuńuwielbiam sushi :)
OdpowiedzUsuńdziekuje za wizyte :*
http://zielonoma.blogspot.it
thanks for the recipe. Im gonna try it soon.
OdpowiedzUsuńxx,
felishmichelle.blogspot.com
looks so delicious! thanks for sharing :)
OdpowiedzUsuńnie lubię sushi,ale mój chłopak uwielbia , przyrządziłam mu Twoim sposobem i był zachwycony, szkoda tylko, ze nie miałam odwagi spróbować;p zapraszam do siebie;)
OdpowiedzUsuńNa prawdę korzystałaś z mojego przepisu? Jeśli tak, to ogromnie Ci dziękuję, nawet nie wiesz ile to dla mnie znaczy :) Sprawiłaś mi ogromną radość + mam nadzieję, że Tobie też kiedyś zasmakuje.
Usuńto dla mnie zawsze tak super wygląda, ale pewnie nie odważyłabym sie spróbować... ;)
OdpowiedzUsuńfajny blog :) będę częściej zaglądała ;p
http://takjestemania.blogspot.com/
muszę kiedyś zrobić sushi Twoim sposobem ;) jadłam je co prawda raz w życiu sto lat twmu, ale na pewno wyjdzie pyszne ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń