2014/02/26

Jak zrobić malinowe makaroniki? - prosty przepis

Heey!

Jak tam u was robaczki? U mnie całkiem dobrze, jakoś radze sobie w szkole... No dobra, ale nie o tym ma być notka. Wiec dzisiaj przychodzę do was z przepisem na słodziaśne, różowe makaroniki.



 Potrzebne produkty:



♥︎ 2 białka
♥︎ 1/3 szklanki cukru pudru
♥︎ 75 g mielonych migdałów, lub płatków migdałów (rozdrabniamy je wtedy młotkiem na drobno)
♥︎ 1/3 szklanka cukru zwykłego
♥︎ parę kropli czerwonego barwnika
♥︎ ok. 175 g mascarpone
♥︎ dżem malinowy




Kolejne czynności:



1. Rozdrabniamy cukier puder i mielone migdały w malakserze, aby uzyskać jednolity proszek. Jeśli jednak mamy migdały w płatkach, to rozbijamy je młotkiem w drobne okruszki.




2. Ubijamy białka na sztywną masę, tak aby po przechyleniu miseczki nie ruszyła się i stopniowo dodajemy do niej cukier zwykły cały czas ubijając.

3. Następnie dodajemy do ubitych z cukrem białek, kilka kropelek barwnika spożywczego. Wszystko mieszamy pełnymi, wolnymi ruchami.



4. Do ubitej mieszanki dodajemy po łyżeczce migdały z cukrem pudrem. Wszystko znowu mieszamy, uwaga, bo mogą powstać grudki.

5. Na dużej blasze układamy papier do pieczenia i obrysowujemy na nim w odstępach kółeczka średnicy 3 cm. Makaronikową mieszankę przekładamy do rękawa cukierniczego (jeśli takiego nie mamy wystarczy mała łyżeczka) i wyciskamy na kółeczka.





6.  Gotowe różowiutkie kółeczka wkładamy do rozgrzanego do 150 C piekarnika. Całość pieczemy przez około 15 minut. Wyjmujemy i odkładamy do ostygnięcia.

7. Teraz zabieramy się do przygotowania wkładu, a mianowicie serka mascarpone i dżemu malinowego. Bierzemy dowolną ilość, jak komu pasuje i smakuje, mieszamy wszystko razem.

8. Mascarponową mieszankę nakładamy na spodnią część makaronika i przykrywamy ją drugim kułeczkiem.




9. A teraz jemy! Smacznego :)


Lubicie takie przysmaki? Bo ja uwielbiam.  Napiszcie jak wam wyszły.





Buziaki ♥︎




5 komentarzy:

  1. wyglądają niesamowicie apetycznie, niestety nie mam u siebie piekarnika...gdy będę w domu muszę je przetestować ;D
    pozdrawiam Try to design

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ogromnie się ciesze, że tak wyglądają :) Serdecznie zachęcam do przyrządzenia makaroników, są przepyszne.

      Usuń
  2. wow, szkoda , że nie mam talentu do pieczenia,gotowania itd. zrób mi takie hah:D

    OdpowiedzUsuń
  3. jejku muszę się nauczyć takie robić ;) chyba że wyślesz pocztą gotowe? ;D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaroniki tak nie wygladają. Rozlały się - były za długo mieszane. Nie ma tej "falbanki" która sie pojawia po idelanym wysuszeniu makaronika. Po co robić post z rzeczami, które nie wyszły? radze sie doszkolić i zrobić prawdziwe makaroniki, z falbanką i regularnymi brzegami

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz wywołuje uśmiech na mojej twarzy, dziękuję ♥